Ramai suri rumah mencuba, untuk menghasilkan makanan yang sedap-sedap, pastinya untuk dijamah oleh seisi keluarga tercinta. Tetapi menarik juga jika dapat hasilkan bun yang enak dan sedap-sedap untuk di makan seisi keluarga. Jadi, hari ini saya cuba berkongsi tips menghasilkan bun berdasarkan resepi bun tersedap idaman kalbu.
Apakah teknik penghasilan bun tersebut?
Cuba hasilkan bun yang mudah dahulu, yang simple dan mudah untuk dilakukan. Daripada cubaan kali pertama, anda boleh hasilkan bun yang lebih manis, putih dan gebu untuk menarik perhatian orang yang bakal menjamah. Jangan pandang rendah pada "1st ipression" ye. Untuk menghasilkan bun yang sedap dan gebu, anda hanya perlukan 5 bahan asas sahaja, iaitu, Tepung, Air, Garam, Gula dan Yis.
2. Pastikan yis tidak tamat tempoh, dan yis tidak dicampur dengan garam atau pun gula sebelum ianya aktif.
3. Uli tepung dengan penuh kasih sayang ye. Selepas itu panaskan di dalam oven.
4. Perlu diingat, suhu untuk oven dan masa hendaklah bersesuaian, jika suhu terlalu panas, akan menyebabkan bun masak di bahagian luar dahulu dan menyebabkan bun masak tidak sekata. Pastinya tidak sedap untuk dimakan nanti.
Inilah beberapa tips penting menghasilkan bun yang sedap dan menarik berdasarkan pengalaman sendiri dan pembacaan saya juga.
Pastinya bun yang sedap dan menarik sesuai untuk dijadikan menu berbuka puasa, ataupun jual di bazar ramadhan nanti.
Untuk Tips Bun yang lebih sedap dan lebih profesional, anda boleh dapatkan di SINI. Banyak rahsia dan tips yang dikongsikan untuk membuat roti bun, pau dan pizza yang sedap.
No comments:
Post a Comment